24 Ekim 2020 Cumartesi

Kur'an, Tevrat'taki bazı isimleri (Haman-Azer vb) yanlış mı kullandı?

Bazı misyoneler Kur'an'ın Tevrat'tan kopya olduğunu ve bu kopyalama sırasında da Hz Muhammed'in birtakım yanlışlar yaptığını iddia ediyorlar. Kur'an'ın Tevrat'tan kopya olamayacağını bu blogtaki bir yazımda ispat etmiştim. Şimdi bir de kopyalama sırasında yanlışlık yapıldığı iddiasına bakalım. 


Kur'an ve Tevrat'ta geçen bazı özel isimlerin kullanımları farklılık gösteriyor. Örneğin Haman, Kur'an'da Firavun'un yardımcısı olarak olarak geçerken Tevrat'ta başka bir dönemde yaşamış bir kralın yardımcısı olarak geçiyor. Diğer örnek de Hz İbrahim'in babasının ismi konusu. Kur'an'da Hz İbrahim'in babasının ismi ''Âzer'' olarak geçerken Tevrat'ta ''Terah'' olarak geçiyor. Bir diğer farklılık da İsrailoğullarının Mısır'dan çıktıktan sonra taptıkları buzağıyı kimin yaptığına dair. Tevrat'a göre buzağıyı Hz. Harun yapmıştır ancak Kur'an'a göre buzağıyı Samîrî isimli biri yapmış aksine Hz. Harun onların bu davranışını onaylamamıştır. Misyonerler tam burada şu iddiada bulunuyor Kur'an Tevrat'tan kopyalama yaparken bazı isimleri birbirine karıştırmış ya da başka isimler kullanarak tarihsel hata yapmıştır. 


İlk önce şunu hatırlatmak istiyorum ki Tevrat'ın şu anki halini MÖ 400 civarında babil döneminde yazılmış Tevrat'tan almıştır. Tevrat ; Hz Musa'dan yaklaşık 600-700 sene sonra Yahudi Krallığının Babil Kralı II. Nabukadnezar döneminde işgalden sonra Tevrat tomarlarının birçoğunun kaybolması ya da zarar görmesi nedeniyle tekrar yazılmıştır. Bu yazımı ''Ezra'' isimli bir din adamı yönetmiştir. Kur'an'da da ''Üzeyir'' olarak geçmektedir. Şöyle de bir ayet mevcût :


﴾30﴿

 Yahudiler "Üzeyir Allah’ın oğludur" dediler, hıristiyanlar da "Mesîh (Îsâ) Allah’ın oğludur" dediler. Bunlar, daha önceki inkârcıların söylediklerine benzer biçimde ağızlarından çıkan sözlerdir. Allah onları kahretsin! (Gerçeklerden) nasıl da yüz çeviriyorlar!


Konumuza dönersek, isimlerin(Haman-azer vs ) Tevrat'ta ve Kur'an'da farklı geçmelerinin nedeni Tevrat tekrar yazılırken oluşan hatalardır. Kur'an da bu hataları düzeltmek istemiştir ancak iddiamın temelini bu oluşturmuyor. Kur'an'da özel isim kullanımı çok nadirdir. Öyle ki en bilinen kıssalarda bile özel isimler kullanılmamıştır. Yaygın kanının aksine Kur'an'da Havva,Habil,Kabil, Hz ibrahim'in eşleri (Sara ve Hacer) Hz Nuh'un oğullarının isimleri ( Sam-Ham-Yafet ), Hz Yusuf'un zamanındaki yönetici ( Potifar ) dahil olmak üzere hiçbir özel isim geçmemektedir. Ancak neden Haman,Âzer ve Samiri'nin ismi geçmektedir? Onların isimlerinin kullanılmasının anlamı ne? Hatta Hz İsa'nın havarilerinin ve sahabelerin (Zeyd hariç) de isimleri Kur'an'da geçmemektedir o zaman bunun kesin bir anlamı olmalı. İddiam şu : Kur'an'ın kullandığı özel isimlerin Tevrat'la çelişmesinin sebebi Kur'an'ın Tevrat'ta geçen bilgileri düzeltme arzusundan kaynaklanmaktadır. Kur'an hiçbir özel ismi kullanmazken bu isimleri kullanıp Tevrat'taki yanlış bilgileri onarmıştır.


Kur'an Tevrat'ı ''Müheymin'' sıfatı gereği olarak denetleyip doğruyla yanlışı birbirinden ayırmıştır. Hz Süleyman'a ve Hz Harun'a Tevrat'ta atılan iftiraları reddettiği gibi isim kullanımlarında yapılan hataları da düzeltmiştir. 


Ayrıca Haman'ın geçtiği Tevrat bölümünün (Ester Kitabı) bir öykü olduğu ve tarihsel bir gerçekliği olmadığı da birçok hristiyan tarihçi tarafından kabul edilmiştir. 

''The Jewish Encyclopaedia'' şöyle diyor :


Comparatively few modern scholars of note consider the narrative of Esther to rest on a historical foundation... The vast majority of modern expositors have reached the conclusion that the book is a piece of pure fiction

Burayı çevirebilirsiniz.


Yahudilerin tarihsel şahsiyetleri birbirine karıştırıp kendilerine zulmeden bir kralın yardımcısına ''kötü adam'' ismi olarak Haman ismini vermiş olması da gayet makûl duruyor.  Ayrıca Haman isminin Mısır'daki hiyerogliflerde geçtiği de bazı arkeologlar tarafından iddia ediliyor, aşağıya bununla ilgili link bırakacağım.





http://kurandaceliskiyoktur.com/kuran-mucizeleri/64/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kur'an, Tevrat'taki Babîl Kulesini karıştırdı mı yoksa bir Kur'an mucizesi mi?

  Bazı ateistler ve misyoneler tarafından dile getirilen Kur'an'ın Tevrat'ta geçen Babîl Kulesini karıştırıp bambaşka bir şekild...